Veri Bilimine Kısa bir Bakış

Esin Seçil YILMAZ
2 min readAug 11, 2021
Veri Bilimi Döngüsü

Bugün sizlerle veri bilimi alanına kısa bir giriş yapıp, en basit haliyle veri bilimini tanımlayacağız.

Veri bilimi, verilerden anlamlı sonuçlar çıkarmayı amaçlayan, çeşitli algoritmalar, makine öğrenmesi ilkeleri ve istatistik yöntemlerini kullanan bir alandır. İstatistik bilimini oldukça sık kullanan veri biliminin istatistikten farkı ne diye sorarsanız; açıklama ve tahmin etme arasındaki fark olarak açıklanabilir.

Bir veri analisti, görüntülerin geçmişini inceler ve neler olup bittiğini açıklar. Veri bilimci ise hem verinin geçmişini analiz eder hem de verinin gelecekteki davranışını tahmin eder. Bu yaparken çeşitli makine öğrenmesi algoritmaları kullanır. Kısacası, veri bilimci veriye bir çok açıdan bakar ve değerlendirir. Böylece bu tahminlere göre kararlar alır.

Veri bilimcinin yaptığı işi kısaca bir örnekle açıklayalım: diyelim ki bir telekomünikasyon şirketinde çalışıyorsunuz ve bir bölgeye kuleler koyarak network kurmanız gerekiyor. Bunun için bir makine öğrenimi yöntemi olan kümeleme tekniği ile, tüm kullanıcıların optimal sinyal günü almasını sağlayacak kule konumlarını bulabilirsiniz. Ya da bir finans şirketinin verilerine sahipseniz ve gelecekteki trendi belirlemek için bir model oluşturmanız gerekiyorsa, denetimli öğrenme ile makinelerinizi eğitebileceğiniz bir makine öğrenmesi modeli kurabilirsiniz.

Peki Neden Veri Bilimine İhtiyaç Duyarız ?

Eskiden veriler şimdikine göre daha küçük boyutluydu ve geleneksel yöntemlerle, çeşitli BI toollarının yardımıyla analiz edilebiliyordu. Fakat teknoloji çağının gereklilikleriyle birlikte veri artmaya başladı. Yapay zekanın hayatımızı girmesiyle her yerde, her an, her şekilde veri üretmeye başladık. Bu veriler, finansal günlükler, metin dosyaları, sensörler, araçlar gibi farklı kaynaklardan oluşturuldu ve Büyük Veri teknolojileri hayatımıza girdi. Bunun sonucunda mevcut BI toolları analiz için yeterli olmadı. Veriyi analiz etmek ve gelecekteki davranışını incelemek için, karmaşık algoritmalar ve yöntemlere ihtiyaç duyuldu. Bu noktada ortaya çıkan veri bilimi alanında bu ihtiyaç giderilmeye çalışıldı. Sadece bu analizleri yapmakla için yetinmeyen veri bilimi için biraz daha derine inecek olursak; müşterinin tarama geçmişi, satın alma geçmişi, robotik sistemler, otonom araçlar, ameliyatlar, sigorta sistemleri gibi bir çok alanda veri bilimi kullanılmaya başlandı.

Kime “Veri Bilimci” Denir ?

Basit bir deyişle veri bilimci, veri bilimini uygulayan kişidir. Veri bilimciler, belirli bilimsel disiplinlerdeki güçlü uzmanlıklarıyla karmaşık veri sorunlarını çözen kişilerdir.

Veri bilimini en basit haliyle yukarıdaki şekilde tanımlayabiliriz.

Umarım keyifle okumuşsunuzdur.

Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

--

--